Tuesday, November 15, 2016

"Uncle, jangan mengalah!"- Gelandangan Georgetown

Perkongsian pengalaman semalam dari salah seorang sukarelawan (Pelajar USM Kejuteraan)
::::::::::::::::::::::::::
"Uncle, jangan mengalah!".
Disebalik warna-warni cahaya dan hiruk-pikuk kehidupan malam di Georgetown, jasad ini terpanggil untuk ke satu kaki lima. Kosong. Aku masih rasa kosong.
Lalu, mata ini terpandang seorang gelandangan tua, sedang bersedia untuk menjamah makan malamnya. Skuad UNGGAS Malaysia cuba mendekati, aku terus ikut serta.
Uncle, berumur 50-an. Tulang empat keratnya bekerja sebagai pengawal keselamatan masih mampu untuk menyara makan minumnya, upah sekadar RM30 sekali sekala cukup baginya. Namun, Uncle hidup sendiri, tanpa sesiapa.
Payah untuk Uncle menerangkan situasinya. Kali ini, hatiku terpanggil. Aku cuba, cuba untuk berbicara hati ke hati. Aku mulakan kata (perbualan kami dalam bahasa Mandarin):
"Uncle, 别放弃. 还有机会.“ - (uncle, jangan mengalah, masih ada peluang)
"Saya dah tua. Saya malu. Malu nak cari keluarga. Saya dah pilih jalan yang salah. Hidup ini ada naik turun. Hidup saya dah turun, turun sampai nampak tanah"
"Uncle, jiayou!"
"Saya sakit, hepatitis"
"Be strong uncle, jangan mengalah, masih ada peluang"
Kelu lidahku, hanya mampu mengulang ayat yang sama. Jangan mengalah, masih ada peluang. Sekali lagi, Uncle tegas dalam bicaranya. Namun, jauh disudut lirikan mataku, kulihat matanya mula berkaca.
Tidur Uncle hanya bertilamkan kotak, berbantalkan lengan. Sejuk, sejuk kurasakan malam ini.
Uncle, sesungguhnya hidupku ini terlampau selesa dan mewah bagiku. Hingga aku terlupa dan leka dengan duniawi, aku juga terlupa akan nikmat bersyukur.
"Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan (wahai umat manusia dan jin)?" - surah Ar-Rahman, ayat yang sama disoal sebanyak 31 kali.
Apa lagi yang kau nak?
Apa lagi yang tak cukup?
Nikmat apa lagi yang kau dustakan?!
-Nukilan diri yang sering khilaf, Sara-


No comments:

Post a Comment