Friday, December 10, 2010

Latihan Aktivis Akademi Dakwah II

UNGGAS telah terlibat secara lansung dalam menganjurkan Program Akademi Dakwah II yang berlansung selama 18 hari bermula pada 1 Disember hingga 18 Disember. terdapat 10 tema yang diketengahkan dalam Akademi Dakwah kali ini. salah satu tema tersebut adalah Isu-Isu Sosial. UNGGAS selaku badan yang mengendalikan tema Isu-Isu Sosial telah mengambi masa 2 hari bermula pada 4 hingga 5 Disember. para peserta Akademi Dakwah didedahkan mengenai permasalan Sosial dari dua aspek utama yakni Teori dan Praktikal.

Para peserta diberi kefahaman tentang kategori permasalahan sosial dari perspektif UNGGAS. UNGGAS mengamil masa setengah hari (3 jam) untuk membina perspektif kepada peserta Akademi Dakwah berkaitan permasalahan Sosial.

setelah itu, peserta di bawa turun ke lapangan untuk melihat sendiri senario semasa yang disampaikan secara teori. peserta diberi peluang untuk melihat sendiri dan membuat perbandingan dengan pendedahan yang UNGGAS diberikan secara ketika sesi perbincangan.

peserta telah di bawa ke Pusat membeli belah Summit Bukit Mertajam dan Megamall Seberang Perai. sebelah malam pula, peserta telah di bawa ke Pantai Bersih berhampiran dengan Tol Butterworth Outer Ring Road (BORR). kawasan ini merupakan antara kawasan tumpuan utama golongan muda dan keluarga di Pulau Pinang. perlabagi permasalahn yang dapat dilihat secara lansung disini. contohnya pergaulan bebas, lepak, sub budaya, remp-it, hiburan melampau dll. selain itu peserta juga didedahkan kaedah yang UNGGAS gunakan untuk mendidik golongan disana. pendekatan tersebut adalah dengan mengadakan tayangan pacak. video-video nasihat yang dihasilkan sendiri oleh UNGGAS dengan kerjasama KOSUKE dipertontonkan kepada umum.

berikut sedikit gambaran semasa program UNGGAS bersama peserta Akademi Dakwah II.


Antara peserta lelaki yang mengambi bahagian. sedang mengadakan sesi brainstorm berkaitan pemahaman mereka mengenai Isu Sosial. turut mendapat perkongsian dari peserta jemputan Akademi Dakwah dari Indonesia mewakili front (KAMMI) berkaitan gerak kerja membanteras isu sosial di sana.


Antara dapatan dari peserta Akademi Dakwah selepas turun d i lapangan. maklumat yang mereka perolehi telah menghasilkan 3 laporan lengkap berkaitan kajian lapangan mereka selama 1 hari 1 malam di sekitar Pulau Pinang.


Peserta AD meluangkan masa petang mereka untuk beriadah bersama kanak-kanak Serambi Dakwah (kanak-kanak dari kampung berdekatan dengan pejabat Serambi Dakwah)


Peserta wanita sedang menyiapkan bahan edaran (phamplet) untuk diagihkan kepada pengunjung Pantai Bersih (BORR). bahan ini dijadikan kaedah untuk mendekati golongan remaja di kawasan tersebut.

No comments:

Post a Comment