Wednesday, November 21, 2012

ISU MARUAH DAN KESELAMATAN SIBER: PERINGATAN BUAT WANITAPihak UNGGAS Malaysia dan KOSUKE telah menerima satu aduan tentang sebuah laman facebook yang bertajuk 'Modal Melancap Lelaki'. Laman ini telah mengumpulkan banyak gambar-gambar wanita yang dipercayai diambil tanpa izin dari laman-laman sosial dan web lalu dijadikan bahan imaginasi lucah. Apa yang membimbangkan, gambar-gambar yang diambil walaupun hanya bagi sesetengah pihak adalah gambar biasa dan kebanyakkannya bertudung, ia tetap menjadi sasaran golongan gila seks.

Ini adalah satu contoh bagaimana maklumat dan gambar anda boleh dipergunakan sesuka hati oleh orang lain jika anda tidak berhati-hati. Yang paling penting, sentiasalah menjaga maruah dan pergaulan anda daripada pihak yang tidak dikenali di facebook.

Sedarlah para wanita, peliharalah anugerah yang Allah kurniakan untuk hanya orang yang selayaknya untukmu. Jangan mudahkan sangat orang memilikimu walau hanya sekadar gambar.

Selalunya barang yang senang dapati itu, murah harganya. Renung-renungkan, fikir-fikirkan. Maruah kita tanggungjawab kita.

No comments:

Post a Comment